Home » Cultură » Mick Jagger: „Orice lucru care merită făcut, merită făcut în exces”

Mick Jagger: „Orice lucru care merită făcut, merită făcut în exces”

Publicat: 22.10.2024

Mick Jagger, născut Michael Philip Jagger, este unul dintre cei mai populari și mai importanți muzicieni britanici. Este cel mai bine cunoscut ca vocalist principal și unul dintre membrii fondatori ai emblematicei trupe rock The Rolling Stones (1962), co-autor al mai multor hituri ale trupei, inclusiv Paint It Black, Sympathy for the Devil și Brown Sugar, recognoscibil și prin mișcările distinctive și dinamice prestate pe scenă.

A fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame atât ca membru al trupei The Rolling Stones (1989), cât și ca artist solo (2004), a lansat împreună cu The Rolling Stones 31 de albume de studio, 13 albume live, 28 de albume de compilații, 3 extended play-uri, 122 de single-uri, 31 de box-set-uri, 51 de albume video, 2 box-set-uri video și 77 de videoclipuri, de la formarea sa în 1962, trupa rock britanică susținând peste două mii de concerte în întreaga lume. Legenda rock’n’roll-ului londonez are o avere estimată la aproximativ 500 de milioane de dolari. Mick Jagger, tată a 8 copii cu cinci femei diferite (primul copil, o fiică, născut în 1970, în urma relației cu actrița Marsha Hunt), a fost căsătorit o singură dată cu Bianca (Jagger) Pérez-Mora Macias, între 1971-1978, în prezent aflându-se într-o relație de lungă durată cu fosta balerină Melanie Hamrick (din 2014).

A lansat, de asemene, mai multe albume solo, printre care She’s the Boss (1985) și Wandering Spirit (1993) și a avut apariții în filme precum Performance (1970), Ned Kelly (1970) și The Man from Elysian Fields (2001).

Michael Philip „Mick” Jagger s-a născut la 26 iulie 1943 în Dartford, Kent, Anglia, într-o familie simplă, tatăl lui lucrând ca profesor de educație fizică, iar mama sa fiind coafeză și actriță aspirantă. Jagger l-a întâlnit pe Keith Richards, care mai târziu i-a devenit coleg de trupă în Rolling Stones, în timpul copilăriei lor. Până la pasul The Rolling Stones, cei doi, ambii cu o mare dragoste pentru muzică, au format la finalul adolescenței trupa numită Little Boy Blue and the Blue Boys. Mai târziu, în 1962, alături de Richards și Brian Jones, Jagger a fondat The Rolling Stones, Charlie Watts și Bill Wyman având să se alăture la scurt timp după aceea.

Jagger este cunoscut și pentru activismul și filantropia sa, susținând cauze precum drepturile omului, conservarea mediului și reducerea sărăciei.

Etapa nord-americană a turneului Voodoo Lounge Tour din 1994 al trupei The Rolling Stones a fost cel mai de succes financiar din istoria omenirii.

The Rolling Stones, una dintre cele mai influente și mai de succes trupe rock din istorie, a pornit în 1994 în turneul Voodoo Lounge Tour pentru a-și susține albumul Voodoo Lounge, care a devenit cel mai de succes turneu din punct de vedere financiar din istoria omenirii. Turneul a avut încasări de peste 320 de milioane de dolari la nivel global, ceea ce, la vremea respectivă, era o cifră record, înlocuind turneul The Division Bell Tour al trupei Pink Floyd ca fiind turneul cu cele mai mari încasări al unui artist la acel moment.

Mick Jagger a urmat cursurile London School of Economics, în 2003 a fost numit cavaler de către regele Carol al III-lea, iar ca membru al The Rolling Stones, a cântat pentru peste 500.000 de oameni la 30 iulie 2003, în Downsview Park din Toronto, în cadrul unui concert organizat în beneficiul victimelor SARS și pentru a ajuta economia orașului Toronto.

A avut numeroase legături amoroase, inclusiv cu fostul model Carla Bruni, Prima Doamnă a Franței din 2008 și, de asemenea, s-a zvonit că i-a scris cântecul Angie fostei soții a lui David Bowie, Angie Bowie, după despărțirea lor, lucru dovedit ulterior a fi fals.

A fost arestat, împreună cu Richards, pentru posesie de droguri (12 februarie 1967), Jagger fiind condamnat la trei luni de închisoare, iar Richards la un an. Ulterior, sentințele au fost anulate.

The Rolling Stones a fost votată de revista Rolling Stone pe locul 4 în topul celor mai mari trupe rock & roll din toate timpurile.

A avut nouă single-uri pe primul loc în SUA cu The Rolling Stones: (I Can’t Get No) Satisfaction (1965), Get Off Of My Cloud” (1965), 19th Nervous Breakdown (1966), Paint It Black (1966), Ruby Tuesday (1967), Honky Tonk Women (1969), Brown Sugar (1971), Angie (1973) și Miss You (1978).

De asemenea, a fost votat al 4-lea cel mai sexy artist din istoria muzicii în clasamentul VH1 100 Sexiest Artists (2002) și a apărut pe coperta revistei Rolling Stone de douăzeci de ori. A fost nominalizat la 16 premii Grammy, ca solist și cu The Rolling Stones, câștigând trei dintre ele.

The Rolling Stones este formată din cei mai bogați membri ai oricărui grup muzical. În 2010, solistul Mick Jagger avea o avere estimată la 313 milioane de dolari (atunci aproximativ 202 milioane de lire sterline), urmat de chitaristul Keith Richards cu 289 milioane de dolari (atunci aproximativ 187 milioane de lire sterline).

Surse:

https://people.com/parents/all-about-mick-jagger-kids/

https://www.theguardian.com/music/2023/oct/20/the-more-children-you-have-the-more-laissez-faire-you-get-mick-jagger-on-ageing-rage-and-missing-charlie-watts

https://edition.cnn.com/2013/06/24/world/europe/mick-jagger-fast-facts/index.html

https://www.britannica.com/biography/Mick-Jagger

Vă mai recomandăm să citiți și:

Elvis Costello, geniul rebel al muzicii rock. „Vocația mea supremă în viață este să fiu enervant”

Rock Hudson, viața publică și privată celui mai mare idol gay de la Hollywood

Legenda rock Jon Bon Jovi a salvat o femeie aflată pe marginea unui pod

Buddy Holly, pionierul Rock & Roll. „Nu vreau să fiu un star, vreau să fiu o legendă”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase